Interview met Jacko Wusch

Brrrrrr, hoe graag we ook vlogger en sieradenontwerper Jacko Wusch houden, na onze laatste ontmoeting kreeg ze koude rillingen over haar rug: Omdat we als onderdeel van haar "Cold Shower Challenge" in 2019 onder de douche mochten springen met de Berliner- by-choice en laat ze zien hoe die koude douches niet alleen helpen om water en energie te besparen, maar ook de bloedsomloop stimuleren (trouwens, onze vrienden van Vegan is Unhealthy hebben toen ook de challenge geprobeerd). In ons interview lees je waarom activisme voor Jacko belangrijker dan ooit is en waar de sympathieke podcaster zich voor inzet.

Kenmerken: 

Naam: Jacko
Leeftijd: 32 jaar
Beroep: Ondernemer
Woonplaats: Berlijn
Sterrenbeeld: Kreeft 

Laten we zoals altijd beginnen met een paar opwarmvragen:

Warme of koude douche? 

koude douche 

Offline of online demo? 

Moeilijk te zeggen. Ik zou zeggen dat je beide nodig hebt. 

Protestshirt of protestbord? 

Altijd overhemd. Hoef je niet vast te houden 

meer of zee? 

Meer! 

Wat betekent activisme voor jou persoonlijk? 

Ik ben altijd zo terughoudend om te zeggen dat ik "tegen" ben (hoewel ik natuurlijk altijd tegen ben als ik ergens voor ben, maar ik doe het beter in mijn werk als ik de focus op de andere kant leg). Daarom zeg ik graag dat ik ergens "voor" ben. Mijn zeer persoonlijke activisme is het geloof en de hoop in een wereld die eerlijker en meer gedifferentieerd is. Ik geloof dat veel van de dingen waar we tegen protesteren tot nu toe zijn mislukt door een gebrek aan opleiding. Soms op basis van informatie, maar vaak ook op basis van emoties. Ik zie het als een beetje een verantwoordelijkheid om mensen mee te nemen op deze emotionele reizen. We weten allemaal dat een hoog CO2-verbruik of bio-industrie waardeloos is (althans in mijn bubbel). We zien echter niet alleen belangeloos gedrag bij mensen die simpelweg als "roekeloos" of, in het ergste geval, "slecht" kunnen of willen worden bestempeld. We zien het ook in onze vrienden, in onze familie, in collega's en uiteindelijk in onszelf.Mijn persoonlijke activisme bestaat uit het begrijpen en heroverwegen van deze emotionele processen en het meenemen van mensen op deze reis. Activisme is het nastreven van een doel door actieve actie. Dit is mijn manier van actief worden: begrip creëren (voor de zaak zelf, maar ook voor jezelf) en hier verzet tegen doorbreken. Ik probeer mensen iets te laten veranderen “gewillig en vrijwillig” en vooral voor zichzelf (!), niet omdat “je het nu moet doen”. Dit is natuurlijk niet het wondermiddel. We hebben veel verschillende soorten activisme nodig voor veel verschillende mensen om een ​​goed doel te bevorderen :) 

Hoe beleef je je activisme – online en offline? 

Ik leef mijn activisme door eerst mijn eigen pad te observeren en mijn gedachten te onderzoeken. Ik ben zelf in het verleden vaak van streek geraakt door taalgebruik, vluchtschaamte of verboden woorden. Ik verdedig me vaak als ik iets niet begrijp en iemand mij een beperking of nieuwe regel oplegt. Ik wil niet beperkt worden in mijn vrijheid. En eerlijk gezegd? Ik denk dat dat er ook bij hoort. Niemand wordt graag het slachtoffer van opgelegde wetten. Daarna begint echter vaak een innerlijk proces. Ik informeer mezelf, ik luister, ik laat het in me werken. Soms (zelden) wordt mijn aanvankelijke mening bevestigd, vaak (meestal) begin ik het te begrijpen. Door empathie en door opvoeding. Het gaat zo ver dat ik graag iets verander omdat ik het zelf wil doen en niet omdat iemand met zijn wijsvinger in mijn gezicht wijst. Ik deel deze processen. Ik deel geweldige inhoud van andere activisten die ik slim en pakkend vind. Ik deel mijn processen of praat over taboe-onderwerpen die ik zelf heb ervaren. Offline verwoord ik mijn mening over onderwerpen die zich voordoen en leg ik uit hoe ik tot deze (bijvoorbeeld nieuwe) mening of gedragsverandering ben gekomen. En ik vertel mensen hoe ik ervan genoten heb. Want minimalisme of veganisme kan ook een "egoïstische" verrijking zijn en hoeft geen opgelegde wet te zijn 

Denk je dat de mensheid al activistisch genoeg is? 

Ik denk dat we op de goede weg zijn - en daar vertrouw ik op. 

Wie is je grootste activistische rolmodel? Met wie zou jij graag een ijsje willen eten? 

Ik denk dat je haar zou classificeren als een komiek, maar ik zou graag een ijsje willen eten met Sarah Silverman. In haar podcast legt ze zoveel onderwerpen zo liefdevol uit dat ik altijd onder de indruk ben en nieuwe impulsen krijg. Anders zou ik een ijskap kiezen voor al mijn vrienden die op hun eigen manier van de wereld een betere plek maken. 

Je bent podcaster, juweelontwerper, actief op YouTube en Instagram - wat zou je willen veranderen met je projecten? 

Ik wil dat mensen zich beter voelen. Ik geloof dat een gelukkiger, meer mondig persoon de wereld een betere plek kan (en wil) maken. Velen van ons hier bevinden zich in een bevoorrechte positie (in termen van levensstandaard) om veel goeds te doen en een verschil te maken. We hebben zoveel macht, maar we voelen het niet. Velen van ons zijn ongelukkig en wurmen zich in sociale rollen en banen die ons ongelukkig maken. In dit hoogstandje is er vaak geen energie meer voor activisme en verandering. Graag help ik dergelijke problemen op te lossen zodat er energie overblijft voor de belangrijke dingen. Het klinkt zo spiritueel als fuck, maar ik geloof dat geluk kan voortkomen uit liefde en niet uit opstandigheid, onwetendheid, woede of omdat je jezelf wilt beschermen. 

Vanwege de pandemie zijn grote evenementen en protesten op straat momenteel niet of slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Welk advies heb je voor je gemeenschap om hoe dan ook actief en luidruchtig te worden? 

Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen pagina (Instagram, YouTube, Twitch, Tiktok) starten en praten over alles wat hij maar wil. Ik zeg ook altijd dat 'voorbeeld' activisme in zich heeft. Verlichting in het eigen leven is altijd geweldig. Wat heeft het voor zin als we elke meme delen, maar onze oma of tante met Kerstmis niet kunnen uitleggen waarom we het N-woord niet zouden moeten zeggen of waarom we het gebraad niet zouden moeten eten. Dit is natuurlijk geen oproep om problemen te veroorzaken met kerst, maar er wordt ook geweldloos gecommuniceerd ;) 

Ons thema is in het bijzonder de bescherming van onze waardevolle bron water. Wat betekent water voor jou? 

Nou, aangezien je me al naar mijn sterrenbeeld hebt gevraagd (en ik geloof het half ;D): water betekent veel voor mij. Als ik in het water ben, ben ik gelukkig. Het maakt niet uit hoe, waar en wanneer. Water is leven. Om te overleven komt water direct na het ademen. En dat is precies waarom we verantwoordelijker moeten omgaan met deze hulpbron dan met veel andere dingen. Afgezien daarvan zou elk levend wezen in de wereld recht moeten hebben op onbeperkte toegang tot water. 

Wordt er volgens jou genoeg gesproken over waterbesparing? 

Nee. Hoe merk ik dat? Ik weet zelf niet genoeg, ik denk er alleen maar aan. En onderwijs is hier absoluut noodzakelijk, dat neem je al mee. Bijvoorbeeld met de vraag waar we water het beste kunnen beschermen. Vroeger zou ik alleen aan mijn douche hebben gedacht, maar het onderwerp is zoveel complexer - als we alleen maar denken aan het waterverbruik van een t-shirt of een beefburger. 

Welke podcast (naast die van jou) moeten we allemaal kennen en beluisteren? 

Persoonlijk luister ik momenteel naar de podcast van Sarah Silverman en "me-time" van Ines Anioli. Maar er zijn zoveel geweldige podcasts die het beluisteren waard zijn, dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. 

Welke vraag hadden we je moeten stellen? 

Misschien aan welke onderwerpen ik vooral graag werk en aan welke ik vaak vastloop. Zo zijn sociaal-emotionele onderwerpen (feminisme, racisme, veganisme) iets makkelijker voor mij dan milieubescherming. Simpelweg omdat ik beter ben in het eerste en emotionele verbanden beter begrijp dan bijvoorbeeld ecologische. We zijn allemaal verschillend en hebben verschillende sterke en zwakke punten. Dit wordt vaak vergeten en van iedereen wordt hetzelfde verwacht. Maar voor dit punt moest ik lang en diep nadenken. Je vragen waren geweldig! 

Ontdek onze SETS & CADEAUS