Duurzaam reizen - Interview met Jana Kaspar

Klimaatactivist, veganist en vlogger - Jana Kaspar alias @janaklar neemt haar gemeenschap elke dag mee op haar reis naar een duurzamere levensstijl. In ons interview vertelt de Weense met welke bekende persoonlijkheid ze graag op reis zou willen gaan, wat haar meest duurzame reisbestemmingen zijn en waarom stukgoederen niet in haar reiskoffertje mogen ontbreken.

Kenmerken: 

Naam : Jana Kaspar
Echte leeftijd : 24
Leeftijdsperceptie: fysiek 15, mentaal 60
Bucketlistbestemming: elke deelstaat in Oostenrijk
Favoriete band: AnnenMayKantereit
Sterrenbeeld: Kreeft 

Wat betekent duurzaamheid voor jou? 

Duurzaamheid betekent voor mij in de eerste plaats het verminderen van het verbruik en focussen op producten die zuinig met hulpbronnen worden vervaardigd en van hoge kwaliteit zijn. Duurzaamheid heeft voor mij ook veel te maken met waardering en dankbaarheid. 

Waar gaat je volgende vakantie naartoe? 

Ik heb besloten om meer lokaal te reizen, of helemaal niet. Ik ken nog niet zoveel steden in mijn thuisland. Ik wil dat veranderen. Mijn volgende vakantie zal dan ook zeer waarschijnlijk plaatsvinden aan een meer in Oostenrijk. 

Jouw ultieme tips voor duurzaam reizen? 

De meesten van ons weten nu hoe slecht vliegen is voor het milieu. Lokaal reizen met het openbaar vervoer is dus zeker een goede zaak. Er zijn zoveel mooie plekken in Europa die perfect bereikbaar zijn met de trein. Ik raad ook aan om altijd een bidon mee te nemen. Deze kan keer op keer gevuld worden. Ook je eigen bestek of vershoudbakjes zijn handig om onderweg plastic afval te vermijden. Zelf gebruik ik alleen vaste zepen, deodorants etc. thuis en op reis om me op te frissen. Dit scheelt niet alleen verpakkingsafval, maar is ook nog eens super praktisch om mee te nemen in de handbagage. Ik vind het ook altijd erg belangrijk om de natuur waar ik naar kijk achter te laten zoals ik die aantrof. Neem altijd afval mee en gooi het op de juiste manier weg. 

 Wat betekent water voor jou? Let jij ook op je watervoetafdruk als je op pad bent? 

Water is essentieel voor ons om te overleven. Met een plantaardig veganistisch dieet bespaar ik onderweg ook veel water. Ik zorg er ook voor dat ik niet eindeloos onder de douche sta en draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht. 

Wat dacht je van stukgoederen voor onderweg? Welke tips heb je om ze goed in te pakken (bv. glas, Tupperware, etc.)? 

Zoals gezegd gebruik ik alleen stukproducten als ik op pad ben en ook thuis. Ik vind ze gewoon super handig. Ik kan ook gewoon een stukje afknippen voor op reis. Ik neem graag mijn zeepjes mee in een klein aluminium blikje dat ik nog thuis had staan. 

Wat is jouw top 3 meest duurzame reisbestemmingen? 

Dat hangt natuurlijk helemaal af van waar je vandaan reist. Wenen is voor mij een geweldige reisbestemming. Er zijn hier veel "bulkwinkels" en markten. Over het algemeen zou ik gewoon letten op hoe ik op de gewenste plaats kom en hoe het transport, de markten en de winkels daar zijn. 

Jouw 3 ultieme onbewoond eiland must-haves? 

Drinkwater, voldoende eten en een telefoon om hulp in te roepen :D 

Met welke beroemdheid zou jij graag op vakantie willen? En waar? 

Om eerlijk te zijn met geen enkele. Het liefst ga ik op vakantie met mensen die ik ken en met wie ik goed kan opschieten.  

Zijn er speciale platforms of kanalen die je gebruikt om meer te weten te komen over duurzaam reizen? 

Op Instagram volg ik graag reizen: @zweidieresien @rebeccachelbea 

Reizen zonder afval - werkt het wel? 

Het is me nog nooit eerder gelukt om helemaal zero-waste te zijn. Alleen bonnetjes zouden de tour voor mij bederven. Naar mijn mening gaat het er niet om elke gram afval op de gouden weegschaal te gooien, maar gewoon plezier te hebben met wat je niet gemakkelijk kunt vermijden. Wie iets volledig verbiedt, verliest er snel zijn interesse in. 

  

Ontdek onze SETS & CADEAUS